Каменоделски услуги

Добре дошли в нашата страница за изделия от естествен камък!
Начало|За нас|Услуги|Галерия|Контакти
 
 
 

каменоделски услуги, изделия от камък

         Каменоделството е един от най-старите занаяти и е познат още от най-ранна древност. Каменоделските услуги и изделията от камък са пътеводител на човешката цивилизация. Нека си припомним архитектурата на Египет и Вавилон, да преминем през класическата архитектура на Елада и древен Рим, да разгледаме каменоделството през Средновековната и Ренесансова епоха, за да стигнем и до наши дни. Тази историческа ретроспекция показва, че творенията от различен по вид скален материал, както каменоделските услуги и умения на древните до днешните майстори, остава като една неразказана до край приказка,  интерпретираща се постоянно, според времето в което живеем.


кратко въведение за естествения камък, днес...


Облицовката от естествен камък, като гранит, мрамор, варовик, травертин и др., освен изключителната си издържливост, дават завършен и внушителен вид на всяка сграда. Кухненските плотове от естествен камък, камините, подовете и стълбищата, внасят неповторим стил и естетика във всеки дом. Различните изделия от камък, предвидени като интериорни или екстериорни решения са истинско произведение на изкуството, което допринася за конфорта и удоволствието Ви на живот в дома, а защо не и на работното място.


Каменоделските услуги са изключително многообразни. Естествения камък ни дава възможност да променим коренно начина си на живот - да живеем по изискано, да можем да се наслаждаваме на красива скулптура, или да си починем на някоя пейка от камък в градината и какво ли още не, като по този начин животът ни е и природосъобразен.


кратко въведение за надгробните паметници и гравиране на изображения, днес...


Също така, добрия избор на материал, прецизността в обработката му и добрия монтаж правят надгробните паментици и мемориалите уникални и строго индивидуални, като увековечават личността на човека.  Поставянето на надгробен паметник е много важен етап от човешкия живот, тъй като чрез него отдаваме нужното уважение към своите починали близки и е място което посещаваме всяка събота от седмицата.

Към изработката на даден паметник, не може да не споменем и гравирането на името, както и поставянето на образ (керамична снимка или гравиран портрет върху гранит). Именно поставянето на образа е характерно при нас православните християни, за разлика от други разклонения в християнтвото и вероизповеданията, като цяло. Керамичните снимки са различни – ч.б., цветни, оцветени и в различни форми и размери. Друг вариант на образ е гравирането на портрет, върху гранит. Този вид изображения са вечни. Изклучително подходящ, когато се изгражда надгробен паметник тип „Параклис”, където може да се постави освен гравирания портрет и икона „иконопис върху гранит”. Изображенията върху гранит се изработват по два начина – механично и ръчно. Механичното изображение се извършва, чрез машина за гравиране на камък, в която се задава дадения образ и тя го пресъздава. Ръчното изображение се пресъздава от художник, който рисува образа или иконописа, което вече влиза в зоната на изкуство. Все още е спорен въпроса, коя от двете техники е по-добра, макар, че няма ценова разлика. Тук казусът е следния: лесното пред трудното или талантът пред глобалното разрастване.За изделията от естествен камък, може да кажем само едно:  Неотминаващо Величие и Великолепие, взето от Природата!


 

ВАРОВИК

          Варовикъте бяла седиментна скала, съставена предимно от калциев карбонат. По своя произход варовикът е изграден от останки на различни организми – фито и зоопланктон, черупки, скелетни частици и др. Но има и класически варовик, който е изграден от преотложени парчета варовик. Като цяло варовикът е една от най-използваните скали в строителството. Той е изключително податлив и лесен за обработка, нюансите са му меки и универсални, което го характеризира като чудесен облицовъчно-декоративен скален материал.

МРАМОР

          Мраморът е карбонатна скала, която лесно се шлифова и полира и е с по-малка твърдост от гранита. Изделията изработени от този материал не са устойчиви на неблагоприятни атмосферни влияния и за това те са подходящи, предимно за закрити помещения, но тъй като той е добре познат у нас и най-достъпен, много хора се спират в избора си именно на него. Когато от мрамор бъде изработен надгробен паметник, пейка или маса, периодичното почистване или полиране на материала, запазва неговия вид и качества.

ГРАНИТ

          Днес повечето хора считат, че всеки полиран камък е мрамор. Всъщност разликата между мрамор и гранит е голяма. Гранитът е символ на твърдост, здравина и дълготрайност. Изделията изработени от гранит практически са вечни. Гранитът има физико-механични свойства, които го характеризират като отличен строителен, декоративно-облицовъчен и монументален материал. Той има голяма устойчивост срещу стареене и разрушение от различни атмосферни влияния.Също така е и студоустойчив и има голямо съпротивление на изтриване. Полираният гранит запазва блясъка си в продължение на векове. Гранита има богата цветова гама, като започнем от белия норвежки гранит и стигнем до черния африкански гранит. Между тях има гранити със следните оцветявания: сивкави, бисерно-сиви, бежови, розови, червени и зелени. Това прави гранита уникален материал при декорация и облицоване, а надгробните паметници и мемориалните плочи, сами по себе си остават неповторими.

 
Света София Всички права запазени 2009